Verzorging en opvoeding

Om een gezonde hond te hebben, is een goede verzorging belangrijk. Hierbij hoort onder andere borstelen, tanden poetsen, nagels en oren regelmatig nakijken. Het is belangrijk dat een eigenaar hier zo vroeg mogelijk mee begint. Hierdoor went een pup eraan. Later zal zowel de verzorging als een onderzoek of behandeling door de dierenarts veel gemakkelijker verlopen.

Vachtverzorging

Van de vacht en van de ogen van een hond, lees je zijn gezondheid af. Een glanzende vacht geeft aan dat het dier gezond is en op de juiste manier verzorgd en gevoed wordt.

Een goede vachtverzorging bestaat uit het regelmatig borstelen of kammen en de controle op ongedierte, zoals vlooien. Hoe vaak een hond geborsteld of gekamd moet worden, hangt af van de lengte van de vacht. Voor een kortharige of ruwharige hond is het voldoende om deze één à twee keer per week met een rubberborstel te borstelen. Honden met een langharige vacht moeten dagelijks geborsteld worden.

Enkele tips voor het borstelen:

  • Borstel of kam altijd van kop naar staart met de richting van de haren mee.
  • Voor de hond is het dubbel zo leuk als je hem na afloop beloont met een lekker koekje of door een spelletje met hem te spelen.
  • Begin bij een pup met kort borstelen en voer dit langzaam op.

Ogen

Tijdens een borstelbeurt kan je ook de ogen schoonmaken. Soms zit er wat vuil in de ooghoeken en bij sommige - vooral de wat kleinere rassen - kan een traanstreep voorkomen. Het vuil in de ooghoeken kan men het beste met een steriel gaasje weghalen. Watten zijn minder geschikt, omdat ze kunnen gaan pluizen. Dep het gaasje in lauw water en veeg het vuil of traanstreep uit de binnenooghoek weg in de richting van de neus.

Oren

Controleer regelmatig de oren of ze schoon zijn en of ze niet stinken. Met name honden met zware hangende oren (bijvoorbeeld Cocker Spaniëls) zijn gevoelig voor oorontstekingen. Alleen de oorschelp mag men schoonmaken met een vochtig watje. Het is beter om niet met een wattenstaafje de gehoorgang te reinigen, want dan wordt het vuil alleen dieper in de gehoorgang geduwd.

Nagels

De nagels van een hond groeien - net als bij de mens - en moeten dus van tijd tot tijd gecontroleerd worden. Bij een hond die regelmatig op een harde ondergrond loopt, slijten de nagels meestal vanzelf af.
Als nagels te lang worden, moeten ze worden bijgeknipt. In het bovenste deel van de nagel zit het nagelbed en als je daar in knipt, doet het veel pijn, en de nagel begint te bloeden. Vraag aan je dierenarts om de nagels bij te knippen.

Het Gebit

Gebitscontrole is zeer belangrijk. Je doet er goed aan om een pup daar zo jong mogelijk aan te laten wennen. Het beste kan je beginnen met eerst te oefenen om de mond te openen. Daarna langzaam steeds meer handelingen toevoegen. Dus het openen van de mond, de lip optrekken om de tanden te inspecteren, met de vinger langs de tand wrijven, met de tandenborstel in de mond gaan, en daarna pas echt gaan poetsen. Belangrijk is het om het leuk te houden voor de pup. Dit kan bijvoorbeeld door de pup steeds te belonen met een kauwbotje. Gebruik voor het poetsen een speciale hondentandenpasta en een tandenborstel.
De voeding is ook erg belangrijk bij het voorkomen van tandsteen. Er zijn tegenwoordig ook speciale brokken verkrijgbaar, die preventief werken tegen tandsteen.